iasrj logo right

  Геномна информация за успешна селекция на млекодайни и месодайни говеда

  Данни

  Кога:
  Сря, 14. Април 2021, 14:00 ч. - 16:00 ч.

  Описание

  Представителството на Американския департамент по земеделие за България

  Националната асоциация за генетични ресурси в животновъдството на САЩ

   

  в партньорство с

  Асоциацията на вносителите на генетичен материал в България

  Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България

  Министерство на земеделието, храните и горите

   

  Ви канят любезно на уебинар на тема:

  Геномна информация за успешна селекция на млекодайни и месодайни говеда

  14 Април Сряда, 14.00 ч.

  Семинарът ще се проведе в платформата Zoom. Участието е безплатно за всички участници, разходите се поемат от Американските партньори.  Осигурен е превод от и на български език.  Всеки участник ще получи поименен квалификационен сертификат. 

  За да се запишете за участие е необходимо единствено да се регистрирате за следния линк: https://zoom.us/webinar/register/WN_V0LYWOuJRNiMvgPjLamlnw.  След регистрацията, всеки ще получи линк и код за участие в уебинара.

   

  Програма

  14:00   Откриване на семинара. Скот Йенсен, Университета на Айдахо, офис за връзка с производителите/екстеншън сървиз.  Джон Слети, Регионален Аташе по земеделие на Департамента по земеделие на САЩ за България и Източна Европа.

              Представяне на партньорите, гост - лекторитеи участниците.

         14:10   Геномна информация за успешна селекция на млекодайни и месодайни говеда,

  Д-р Джоузеф Далтън, преподавател и специалист по практическа квалификация в млечното говедовъдство, Университет на Айдахо

  15:00   Въпроси и дискусия по темата генетика

  15:15   Възможности за по-ефективно използване и контрол на генетичните ресурси

              Г-жа Силвия Василева, Директор Дирекция Животновъдство МЗХГ,

              Г-н Георги Йорданов, Директор, Изпълнителна Агенция по селекция и репродукция в животновъдството, МЗХГ

  15.30   Въпроси и дискусия

   

   

  За лекторитеПроф. Скот Йенсен, Службата за работа с фермери/ Extension Service/, Университета на Айдахо, САЩ

  Проф. Скот Йенсен работи в Службата за работа с фермерите, като работи и в Университета на Айдахо, САЩ. Той се занимава с приложни научни изследвания към програмите за работа с производители и предприемачи в областта на месното и млечно говедовъдство, управление на пасища и пасищно говедовъдство, както и с програмите за деца и млади фермери. Скот координира програмата на щата Айдахо за Гарантирано качество на говеждото месо (BQA) и разработва и управлява заедно с членовете й т.нар Академия за пасищно животновъдство „Изгубени реки“.  


  Йенсен преподава в специализирани класове за изкуствено осеменяване в месни и млечни ферми като обучава по програмите за Гарантирано качество на говеждото месо и изкуствено осеменяване на испански език. 


  Експертът е провеждал множество семинари и обучения за Американска генетика и управление на стадото във Филипините, Латвия, Литва, Полша, България и Румъния.  
   
  Професионализмът му е отличен с множество награди през годините. Скот Йенсен завършва магистратура по аграрно образование в Университета на щата Айдахо през 2000 г. и е бакалавър по животновъдни науки от Университета Brigham Young през 1989.                                  

                                                       

  Д-р Джоузеф Далтън, преподавател и специалист по практическа квалификация в млечното говедовъдство, Университет на Айдахо, САЩ 

  Д-р Далтън получава бакалавърска степен от Калифорнийския политехнически университет в Сан Луис Обиспо, магистърска от Университета на Юта и докторска от Политехническия институт на Вирджиния. Неговата изследователска работа, както и практическата квалификационна програма по репродуктивна физиология, се фокусира върху факторите, играещи съществена роля за увеличаване на плодовитостта при говедата, включително умения на техниците по изкуствено осеменяване, дозиране на семенния материал и геномика. 

  От 2013 до 2018 г. д-р Далтън е главен съизследовател и водещ квалификационен специалист в проекта „Геномика и плодовитост при млечните говеда“, субсидиран от Департамента по земеделие на САЩ в размер на 3 млн. долара. Основната цел на изследването е да се установят нови маркери за плодовитост в хромозомите на юници и млечни крави с първа лактация. Разпространението на резултатите следва да подпомогне млекопроизводителите в разбирането на геномиката и плодовитостта, и в създаването на потенциални стратегии за управление. 

  Освен множеството професионални събития зад гърба си, д-р Далтън е бил председател на Съвета по репродукция на млечните говеда и е настоящ член на Работната група по репродукция на месодайните говеда. 


  За да се запишете за участие в уебинара, е необходимо единствено да се регистрирате чрез следния линк: 

  https://zoom.us/webinar/register/WN_V0LYWOuJRNiMvgPjLamlnw.

  гр,София 1756

  ул.Бистришко шосе №: 26


  +359 2 961 13 29

  delovodstvo@iasrj.eu

  © 2024 ИАСРЖ. Всички права запазени. Разработка Comtechsys