iasrj logo right

  Националният събор на овцевъдите в България

  Данни

  Кога:
  Пет, 18. Юни 2021, 10:00 ч. - Съб, 19. Юни 2021

  Описание

  Националният събор на овцевъдите в България ще се проведе в периода от 18 до 20 юни 2021 г.

  „Съборът на овцевъдите е браншово събитие в страната и всяко издание събира десетки хиляди участници и посетители. За Националната овцевъдна и козевъдна асоциация /НОКА/, като организатор на събитието, най-важно е опазване на общественото здраве.

  Деветото издание на събора на овцевъдите ще се проведе през юни на площ от над 120 дка край Петропавловския манастир до гр. Лясковец, област Велико Търново, при спазване на всички противоепидемични мерки.

  Събитието ще съчетае стопанския аспект на овцевъдството и козевъдството с богатата българска народна култура, традиции и фолклор. В трите дни ще бъдат показани над 1000 животни в специализирани изложения на чистопородни овце, кози и кучета, ще има състезанията по доене и ръчна стрижба на овце, най-тежък коч, машинен млеконадой от кози, теглене на товари от коне-тежковози и др.

  Под мотото „Българските храни от български суровини“ край Петропавловския манастир ще се проведе най-мащабното у нас изложение на фермерски продукти от овче и козе мляко и месо.

  На събора ще има био храни, кулинарни зони, традиционни занаяти, народни веселби, нестинари и хоротеки.  Многото забавления и атракциите за цялото семейство ще предложи  етно възстановката „ЧифликЪт“. Фолклор от цяла България ще бъде представен на съпътстващия събора Национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“.

  Национален събор на овцевъдите в България се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), със съдействието на Министерството на земеделието, храните и  горите на Република България и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.

  гр,София 1756

  ул.Бистришко шосе №: 26


  +359 2 961 13 29

  delovodstvo@iasrj.eu

  © 2024 ИАСРЖ. Всички права запазени. Разработка Comtechsys