iasrj logo right

  НОВИНИ

  Семинар на тема“ Генетика- усъвършенстване на млечни стада“

  Експерти от Агенцията  бяха поканени като гости на семинар на тема “Генетика- усъвършенстване на млечни стада“, който се проведе в конферентната зала на „Парк хотел Арбанаси“ в с. Арбанаси.

  Лектори бяха: Луис Ферейра от Португалия - международен мениджър продажби в Genex , Реймънд  Дидерих – потомствен  фермер с роботиризирана система на доене и Аби Таурен  от USA. Аби Таурен е председател на Уисконсинската асоциация на развъдчиците на породата Джерсей и продуктов мениджър, координиращ селекцията на мъжки разплодници при производството на сперма, съгласно пазарните нужди.

  На семинара беше представен най-иновативния метод за генетична оценка на кравите – геномната. Тъй като животните с висок генетичен потенциал се определят в началото на живота им, селекционните решения могат да бъдат правени преди те да достигнат полова зрялост, с което значително се намалява генерационния интервал. Близо два часа продължи дискусията с Реймънд, който представи своята ферма и беше обсипан с най - разнородни въпроси по технологията на отглеждане, производството и реализацията на продукцията си.

   

  гр,София 1756

  ул.Бистришко шосе №: 26


  +359 2 961 13 29

  delovodstvo@iasrj.eu

  © 2023 ИАСРЖ. Всички права запазени. Разработка Comtechsys