НОВИНИ

15-то Животновъдно изложение

Национален отбор по транжиране ще бъде сформиран по време на 15-тото Национално животновъдно изложение в Сливен

За първи път страната ни ще сформира национален отбор по транжиране на месо, който да участва на Световното първенство по транжиране и обезкостяване в Сакраменто, САЩ през 2020 г.

Най-добрите транжори в страната ще покажат уменията си по време на 15-тото Национално животновъдно изложение Сливен 2019. Над 17 участника ще се борят за едно от шестте места за влизане в националния отбор.

Състезанието ще се проведе в четири категории: транжиране и обезкостяване на агнешко, пилешко, говеждо и свинско месо. За целта организаторите от Асоциация на месопреработвателите в България (АМБ) ще изградят специална шатра, която да осигури необходимите хигиенни и ветеринарно-санитарни условия за провеждане на надпреварата.

Всички гости на изложението ще могат да наблюдават състезанието, което ще започне в 10,30 часа на 12 октомври, както и да опитат от вече транжираните късове месо, които ще бъдат приготвени от майстор-готвача на отбора.
Традиционни и иновативни месни продукти ще представят малки и средни месопреработвателни фирми.

АМБ ще зарадва посетителите с детско кулинарно шоу „Детска фантазия“, в което над 20 четвъртокласници от училище „Васил Левски“ в Сливен ще приготвят сандвичи от 10:30 до 12:30 ч. Гимназисти от Професионална гимназия по хотелиерство и туризъм "Акад. Неделчо Неделчев" ще премерят сили в конкурса „Да сготвим заедно“, а гостите на животновъдното изложение ще могат да дегустират кулинарните им изкушения на тема „Сините камъни“.

Националното животновъдно изложение Сливен 2019, което ще се проведе за петнадесети път на 11 и 12 октомври, се организира от Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството и Министерство на земеделието, храните и горите. Участие в него ще вземат над 600 елитни български животни, представляващи говедовъдството, овцевъдството, козевъдството и коневъдството. На изложението ще могат да бъдат видени още българско овчарско куче, както и представители на зайците и домашните птици.
По време на изложението ще бъдат организиран голям фермерски пазар.


Детско жури ще избира шампиони по време на 15-тото Национално животновъдно изложение в Сливен

Специални оценителни комисии, съставени от ученици от 1 до 4 клас от различни училища от Сливен, ще изберат свои шампиони от различните видове и породи по време на петнадесетото юбилейно Национално животновъдно изложение Сливен 2019. Детското жури ще даде своите оценки в първия ден на изложението на 11 октомври. Шампиони ще бъдат излъчени в пет категории – говеда, биволи, овце, кози и коне, които ще получат специални грамоти.

През тази година Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ), която е организатор на изложението, иска да отдели специално внимание на най-малките. За целта експерти на ИАСРЖ ще запознаят малчуганите с различните видове и породи, като им разкажат любопитни факти от за живота и отглеждането на животните.

И през двата дни на изложението (11-12 октомври) гостите ще могат да разгледат и специалната детска изложба „Животните на България“, в която се включиха над 50 ученици от сливенски училища. Всички художници ще получат грамоти и награди, а най-добрите 12 рисунки ще бъдат публикувани в интернет сайта и фейсбук страницата на агенцията.
15-тото Национално животновъдно изложение ще бъде официално открито на 12 октомври от министъра на земеделието, храните и горите г-жа Десислава Танева.Участие в него ще вземе селекция от над 600 от най-добрите животни, които се отглеждат у нас.

© 2023 ИАСРЖ. Всички права запазени. Разработка Comtechsys