iasrj logo right

    НОВИНИ

    60 години Държавната служба за селекция в репродукция в животновъдството

    На 11.12.2019г. се проведе честване на 60 годишен юбилей от създаването на Държавните  инспекции за развъдно подобрителна  работа  по животновъдство, чиито правоприемник е  ИАСРЖ.  Събитието започна с приветствия от заместник-министър Доц. д-р Янко Иванов и Георги Йорданов – изпълнителен директор на ИАСРЖ.

    В залата присъстваха и експерти от ресорното министерство, сред които Силвия Василева и Мариета Нейкова от Дирекция „Животновъдство“ и Полина Марина – държавен експерт.

    Доклад представи Главен директор на Главна дирекция  "Управление на генетичните ресурси и репродуктивния процес" – Бонка Чолакова . Първоночално центровете са били 10 в градовете: Бургас, Стара Загора, Варна, Пловдив, София, Враца, Плевен, Шумен, Русе  и Видин. Методически инспекциите се ръководели от Управление „Животновъдство” при МЗГ. Към всяка държавна инспекция са  функционирали районни станции за развъдно подобрителна работа по животновъдство.  

     Основната задача на Държавните инспекции е  била  да провеждат на практика всички зоотехнически мероприятия във връзка  с подобряване на породния състав на животните, увеличаване броя, продуктивността им, да организират  и провеждат контрол на продуктивните качества,  маркиране,  измерване  на живо  тегло, отбор,  подбор, изготвяне на случни планове. да проучват потомството на животните, да организират и извършват пролетни прегледи на младите животни и бонитировка.

    С течение на годините са  преименовани на: Окръжни инспекции по племенно дело,  Инспекции по племенно дело и изкуствено осеменяване,  Окръжни селекционни центрове, Национална служба по селекция и репродукция в животновъдството/ НССРЖ/ , но със запазен предмет на дейност.

    През 1999г. НССРЖ  реорганизирана  в съответствие с изискванията на ЕС за раздържавяване на селекционната дейност. Създадена е  Дирекция „Контрол на развъдната дейност в животновъдството” към НВМС  които извършва развъдна и селекционна дейност  с редуцирани  популации животни. През 2002г. с  ПМС № 78 от 09 април  дирекция „Контрол на развъдната дейност в животновъдството” към НВМС, се преобразува в ИАСРЖ с нови променени функции.

    60-годишният юбилей събра от няколко поколения зооинженери и  специалисти отдали своя труд, знания и умения за развитието на племенната дейност в животновъдството.

     

    гр,София 1756

    ул.Бистришко шосе №: 26


    +359 2 961 13 29

    delovodstvo@iasrj.eu

    © 2024 ИАСРЖ. Всички права запазени. Разработка Comtechsys