iasrj logo right

    НОВИНИ

    Зооинженер на годината 2019

    Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството и Национален съюз на зооинженерите в България раздадоха за 13-ти пореден път наградите зооинженер на годината 2019. Церемонията се състоя в град Правец.

     

    Събитието започна с приветствия от Георги Йорданов – изпълнителен директор на ИАСРЖ, и Момчил Тасков – председател на НСЗБ. В залата присъстваха и експерти от ресорното министерство, сред които Силвия Василева и Мариета Нейкова от Дирекция „Животновъдство“ и Полина Марина – държавен експерт.

    Наградите бяха раздадени в пет категории. Отличието „Зооинженер-селекционер” получи доц. д-р Димитър Панайотов – декан на Аграрния факултет на Тракийския университет в Стара Загора. Той бе номиниран от Асоциация за развъждане на породата Ил дьо Франс в България и НСЗБ.

    Зооинженер-мениджър“ на годината стана Венцислав Върбанов, председател на Асоциация на земеделските производители в България (АЗПБ). Освен успешен зърнопроизводител, той е зоонженер по образование. Създава модерна ферма за млечни овце, в която за първи път у нас са внесени мъжки разплодници от породата Асаф. Неговата номинация е издигната от Национална асоциация за развъждане на млечни породи овце в България.

    Зооинж. Момчил Тасков връчи отличията за „Млад и перспективен зооинженер“ на Марин Трънчев и Филип Ралчев. Мартин е на 23 години и е номиниран от Тракийския университет в Стара Загора, където е завършил за бакалавър, а в момента учи и магистратура. Филип пък скоро ще навърши 42 години и работи към Асоциация на Плевенската черноглава овца.

    Последното отличие – за „Иновации в животновъдството“, отиде при Румен Атанасов от Национална асоциация за развъждане на млечни овце в България. Едно от неговите постижения е създаването на електронна родословна книга на Асоциацията.

    гр,София 1756

    ул.Бистришко шосе №: 26


    +359 2 961 13 29

    delovodstvo@iasrj.eu

    © 2024 ИАСРЖ. Всички права запазени. Разработка Comtechsys