НОВИНИ

Даден беше старта на изложенията на кучета

На 25 април 2021 г. беше открит тържествено сезона на традиционните изложения, организирани от Български киноложки клуб за Българско овчарско куче, град Монтана.

Първото изложение за тази година „Мирослав Арсенов“ се проведе в град Костинброд, в памет на един от най-изявените кинолози, с принос за международното признаване на породата. Участие взеха 68 кучета, представени от местните клубове.

Представителите на породата взеха участие в надпреварата за „Най-добра развъдна двойка“, „Най-добър развъдник“, „Най-лакомо куче“ и конкурса „Дете с куче“.

На изложението беше представено и уменията на кучетата за послушание и охрана.

Представиха се кучета от класовете: бебе – от 3-6 месеца, подрастващи – 7-9 месеца, млади – 10-18 месеца, открит – 2-7 години, ветерани и клас шампион. Излъчени бяха победители в отделните класове, както и „Най-добро младо куче“ и „Шампион на породата“. За най-добро младо куче БОК е избрано куче Зевс Графа Нино – клуб Банкя. Най-добро женско куче – Багра Тервел, клуб Сердика и най-добро мъжко куче Дарин Авиюп – клуб Монтана.

На 15 и 16 май се проведе изложение на Българско овчарско куче – CACIB за всички породи и специализирана изложба за Българско овчарско куче, кръг от „Световна купа 2021“. В двата дни на изложбата се представиха 11 собственици от местните клубове със своите любимци, общо 77 кучета.

На 06 юни в град Банкя се проведе Националната киноложка изложба за представителите на Българското овчарско куче „За купата на кмета на Банкя“.  По традиция под звуците на гайдата тържествено се откри изложението пред насъбралата се публика премина дефилирането на местните клубове. Проведоха се конкурсите „Дете с куче“, „Най-добра развъдна двойка“, „Най-добър развъдник“ и „Най-лакомо куче“.   

От 8-те деца, които се включиха в конкурса „Дете с куче“, най-добре се представиха момиченце от Банкя, получила наградата на публиката, а представителката на град Видин грабна купата на победител в конкурса.

В надпреварата за „Най-добра развъдна двойка“, участваха клубовете от Пловдив, София и Монтана. Приза беше връчен на клуб „Сердика“ София.

При надпреварата между развъдниците, купата за  „Най-добър развъдник“ взе развъдника „Дуло Кубрат“ от град Банкя .

Следващото участие на четириногите от породата Българско овчарско куче ще е на:

  • 19 юни 2021 г. /събота/, като част от Националният събор на овцевъдите в България;
  • 19 юни 2021 г. /събота/ в гр. Враца;
  • 20 юни 2021 г. /неделя/ в гр. Монтана.

 

© 2022 ИАСРЖ. Всички права запазени. Разработка Comtechsys